Jdi na obsah Jdi na menu
 


Obyčejná rybička

Představme si pod tímto pojmem všechny rybí druhy které nemají stanovenou dobu hájení, ani nejmenší lovnou míru, tudíž to může být kdykoliv náš úlovek a v dalším případě i dobrá nástraha. Jak se k takové obyčejné rybičce můžeme dostat?

images1.jpgV podstatě dvěma způsoby,v prvním případě si ji ulovíme normálně na udici, což je z hlediska zákona normální a v druhém případě čeřínkováním a zde se už může případně vyskytnout problém. Zaprvé už musíme mít každopádně zapsanou vycházku k vodě, za druhé můžeme použít pouze čeřínek se síťkou o rozměru nevýše 1x1 metr, nebo i jiný technický prostředek, třeba podběrák a bude-li tento například kruhového tvaru, nesmí mít větší obvod kruhu než je jeden metr. Můžeme též k nalovení těchto rybiček použít třeba sklenici od okurek. Nikde to zakázáno. Další věcí, kterou ale většina rybářů prakticky ignoruje, je nezvratná skutečnost ta, že ulovené a ponechané rybičky musíme a to v každém případě vést jako úlovek, tudíž je i řádně zapsat do statistiky úlovků, ať už je jejich počet, či váha jakákoliv. Při nesplnění této povinnosti, kterou je zapsat úlovek před odchodem od vody, bychom riskovali docela vážný problém s rybářskou stráží.Tato by z případného konfliktu nemohla odejít jinak, než jako vítěz.

Další věcí, kde také mnoho rybářů riskuje, je skutečnost, že jako nástražní rybka na rybářském  revíru může být použita jen fakticky ta  ryba, která byla na daném revíru ulovena. Důvod je jasný i když si jej třeba tuctový rybář vlastně hned neuvědomí. Vysvětleme si to tedy. Ze zákona je jasně zakázáno manipulovat s rybami, které nemají řádné veterinární osvědčení o bezinfekčnosti a je to z důvodu možného přenosu infekce či parazitů. Někdy se divíme proč na některém revíru došlo k2011_okoun_9293.jpg většímu úhynu nějakého rybího druhu ale příčinou toho může být i ta obyčejná, ovšem infikovaná rybička. Chtěl bych upozornit, že obzvláště na revírech Jižní Moravy rybářské stráže důsledně kontrolují zápisy o ulovených nástražních rybičkách a o povolenku k rybolovu přijdete v mžiku, pokud nemáte původ rybky řádně zápisem ve statistice úlovků dokladován.

Zmínil bych se ještě  a ač se to nemusí na první pohled zdát o dalším. To co je pro nás třeba jen ta obyčejná rybička, může být i pro jiného rybáře i vítaná cílová ryba a cenný úlovek. Kdo  v životě nejedl dobře upraveného hrouzka, tak ani nepochopí. Kapr nemusí být zákonitě první rybou na talíři a někteří rybáři neberou ryby na jídlo, kvůli velikosti  pojídaného řízku ale mají rádi delikatesy a žaludek se pro pocit sytosti plní jinými komponenty.

A na úplný závěr ještě také něco o etice. Jako rybářský hospodář mám kolikrát problém udržet svoje city na uzdě. Dobře si jsem vědom, pokud jdu lovit dravce na živou rybičku, jaký jejich počet potřebuji mít na takový denní lov a v jakém prostředí bych tyto tvory měl přepravovat a nechat přežívat. Mnoho rybářů bere z vody neúměrný počet těchto obyčejných rybiček a pak je ve stísněných prostorách nechá prakticky chcípat. Měli bychom se někdy každý zamyslet, nad tím, images.jpgzda je ta obyčejná rybička opravdu tak obyčejná. Hovoří pro to i skutečnost, že pokud nebudeme mít na revírech ty obyčejné rybičky v dostatečném počtu, nemůžeme ani počítat s tím, že bychom tam měli mít i pěkné dravé ryby. Navíc v dnešní době není problém sehnat například dvě tuny  kapra prakticky kdykoliv ale sehnat tunu drobných rybek je problém skoro nebetyčný, tady ani peníze nejsou nic platné.

                                                                                                                      Napsal Vidrma Jiří

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář