Jdi na obsah Jdi na menu
 


Obtěžování u vody

 V diskuzi na naší členské schůzi zazněl i názor,že by možná bylo lepší mít daleko méně zarybněný revír, který by byl méně navštěvovaný a rybář tak měl u vody více klidu.Tento názor mne tak zaujal,že jsem o celé věci začal více přemýšlet a člověk musí dát tomuto rybáři i částečně za pravdu.

img_20150509_102945.jpgMyslím, že většina z nás chodí na ryby aby si od něčeho odpočala a nějakou energii načerpala.Samozřejmě jsme všichni rádi když naše pruty ožívají a mnozí z nás se těší na úlovek, který bude i nějakým zpestřením naší kuchyně.Jsou však věci, které nám mohou pobyt v přírodě i trochu otrávit.Proberme si vše nějak popořadě a pouvažujme co vše může být tím faktorem, který nás více či méně může otravovat.

Vezmeme to od příchodu k vodě.Normální rybář vesměs přijede na ryby autem, jak už to naše doba nese, zaparkuje jej tam kam se až dá dojet, vesměs tam, kam až jej pustí dopravní značení,nebo nějaká mechanická zábrana.Potom vezme do rukou nebo na záda ta svoje fidlátka a kráčí k vodě.Kolikrát se stane že jej předjede někdo na nějakém prskoletu a tak si pak člověk asi v duchu řekne, co je to za blba, že pro něho neplatí předpisy o provozu motorových vozidel.A už je trochu po předchozí pohodě.Rybář příjde na to své místo,také případně sebere pár odpadků, jež tam někdo před ním nechal.Nezbývá, když na daném místě chce lovit, prostě vše uklidit.Asi si řekne, co to tu bylo přede mnou za hovado.No a opět je kousek pohody v háji.Konečně jsou pruty nastraženy, je čas se ponořit do různých myšlenek a sledovat jen svá číhatka. Klid ale není,musí poslouchat jak se mezi sebou domlouvají na druhém břehu rybáři a pokud se z dáli dosti často ozývá slovo kurva, lze usoudit, že by to mohli být dscn7706.jpgzahraniční kolegové polské národnosti.Tím to ale nekončí, občas sebou trhne jak uslyší zvuk signalizátoru záběru, není to ovšem jeho signalizátor, bude to patrně nějakého jiného rybáře, co sedí asi o sto metrů vedle.Jak tak nad tím dumá, možná si i řekne, že tu ještě chybí někdo, kdo by mu přehazoval nastražené pruty.Pokud se to stane, pak už asi valná většina klidu bude pryč.Tím to však zdaleka nemusí vůbec končit.Stačí jen počkat do večera a tady také kolikrát veškerá pohoda končí.Stačí když si na druhé straně nasadí některý rybář čelovku co má šajn jako nádražní lokomotiva,začne svítit po celé vodě sem a tam a nemíní díky malé spotřebě diodového zdroje tuhle věc zhasnout, nebo sundat ze svojí palice.Někdy mi připadá že si někteří lidé myslí že čím mu to více a déle svítí, tím jsou větší rybáři.To si člověk pak jen trochu povzdechne, hochu, jak daleko svítíš, tak moc jsi asi pitomej. Hodně našich ryb je světloplachých.Když to tak shrneme, měli bychom o sobě přemýšlet, zda svým jednáním nikoho u vody neobtěžujeme, aby třeba i náhodou neobtěžoval v budoucnu někdo něčím i nás.

A neměl tedy pak ten rybář,kterého jsem zmínil v úvodu,jméno vynechám, dosti pravdu?Ať už to je jak to je, ti co nás často někdy a něčím u vody obtěžují, si možná ani neuvědomují, u kolika rybářů jsou za ty největší blbce.Já jsem rád a myslím to opravdu ze srdce, když na schůzi mohu popřát rybářům mnoho hezkých chvil u vody a i mnoho bohatých úlovků, no a mám tím samozřejmě na mysli všechny ty rybáře, kteří svoje kolegy ničím neotravují.                                             Vidrma Jiří hospodář MO ČRS Králíky.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Signalizátory

(Petr Malý, 25. 5. 2022 8:31)

U vody by měl být klid a pohoda. Lepší je poslouchat ptáky a relaxovat. Řev signalizátorů dokáže pěkně otrávit den u vody. Přece stačí čihátka pokud rybář není slepý nebo ignorant.
Další problém je ničení úrody zemědělcům. Není přece potřeba vyjíždět další cesty jetelinou. Po kamenité cestě se dá pomalu přijet na místo. Proč se honit jedu přece odpočívat.