Uzený kapr dle pana Hadače
UZENÝ KAPR
1l vody
8 dkg kuchyňské soli
Pepř celý 7 kuliček
Nové koření 4 kuličky
Bobkový list 2 lístky
Česnek 2-3 stroužky (dle síly a velikosti)
Nálev přivedeme k varu a odstavíme, ryby naporcované na podkovy poté zalijeme studeným nálevem, tak, že jsou všechny kousky ryb ponořeny celé v nálevu. Při potřebě většího množství nálevu vše násobíme dle litrů vody. Naložené ryby necháme na chladném místě přes noc, nejlépe 24 hodin odležet. Poté udíme, nejprve teplým kouřem 90 °C, cca 1 hodinu, aby se maso zatáhlo a poté doudíme na 60 °C, 2,5 hodiny. Poté opět zvýšíme teplotu na 90 °C a douzujeme 1 hodinu na barvu.
DOBROU CHUŤ. Hadač Pavel