Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vyjádření zástupce Rady ČRS pana ing. Ličko v souvislosti s událostmi na M24

6. 3. 2014

V souvislosti s činností rybochovného zařízení pana Myšky v katastru obce Malá Morava, bychom chtěli znát stanovisko a možnosti konání Rady ČRS, popř. nás (provozovatelé MVE a sportovní rybáři navštěvující revír Morava 24) ve věci nápravy a to zejména:

1)      Zaplavení revíru chorobou virová hemoragická septikémie, zdrojem je právě tato líheň. Prosím o postup hospodářského oddělení s postupující nákazou na tomto revíru. Zdroj: http://www.ceskatelevize.cz/zpravodajstvi-ostrava/zpravy/237948-na-useku-reky-moravy-se-vyskytla-nebezpecna-nakaza-ryb/ 

Ing. Ličko: Ryby v samotném revíru jsou poživatelné, nepředstavují riziko pro lidský organismus. V případě hromadného úhynu ryb v samotném revíru je nutné neprodleně informovat Státní veterinární správu (http://eagri.cz/public/web/svs/portal) a pana ing. Ličko: licko@rybsvaz.cz. Pro její zobrazení musíte mít povolen

 

 2)      Likvidace veškerého úhynu v sádkách pomocí vhození do toku revíru M24, místo likvidace pomocí např. kafilérie. Stěžují si i majitelé níže uvedených MVE, kvůli zaneseným česlům zbytky ryb.

 Ing. Ličko: Nepřípustné. V případě zdokumentování takovéhoto konání nahlásit České inspekci životního prostředí (http://www.cizp.cz/), oblastní zastoupení v Olomouci a Státní veterinární správě.

 

 3)      Likvidace vystavených jezů v blízkosti rybochovného zařízení Malá Morava.

 Ing. Ličko: Nejsou mi známe bližší souvislosti, kdo jezy vystavěl, ani kdo je zničil.

 Ing. Konč – Domnívám se, že možná dohoda pana Myšky s povodím Morava, popř. samostatná akce a s tím souvislé i následné zničení jezů vzhledem k uvolnění sportovního rybolovu (neplatilo vždy, v průběhu let opakovaně vznikaly a zanikaly CHRO v blízkosti pstruhařství Malá Morava).

Ing. Ličko: Teď už pstruhařství Svazu nepatří, tak tam zákaz není ani nebude.

 

4)      Nedodržování minimálního průtoku při napouštění rybochovného zařízení, nebo v období sucha.

 Ing. Ličko: Nahlásit České inspekci životního prostředí (http://www.cizp.cz/), oblastní zastoupení v Olomouci.

 

 morava1.jpgmorava2.jpg

  

5) Velmi nevhodné chování ke sportovním rybářům (nadávky, házení kamení) při výkonu práva v blízkosti rybochovného zařízení.

 Ing. Konč: Nepovažoval jsem za nutné pokládat tuto otázku. Osobní rovina.

 

 6)      Důvod výsadby Bolena dravého a Okouna říčního do revíru M24.

 Ing. Ličko: Není mi známá tato skutečnost ze strany ČRS. M24 je standardně osazována Pd, Si, Po, Li. Vysazení probíhá 3x ročně, naposledy 2 týden v červenci 2013 3 metráky Pd + Si, celkově na zarybnění vyčleněno 85 tis. Kč. Po, Li vysazován jako roček a dvouletá násada.

 

7)      Důvod absence jakékoliv RS na tomto revíru.

 Ing. Ličko: Ustanoveno 9 členů RS na tomto revíru, nabídnuta možnost nahlédnutí do výkazu vycházek. Dále revír navštěvován i profesionální ryb. stráží.

 

 8)      Jaká je strategie ČRS k oživení populací našich Po a Li?

 Ing. Ličko: V pravomoci a plné kompetenci na jednotlivých územních svazech ČRS. Na M24 se jedná o vyjádření již uvedené v bodě 6.

Dále jsem nabídl panu Ličkovi naší participaci při zachování kvality a bonity revíru M24. Pan Ličko projevil o toto zájem a žádá nás o další připomínky a náměty k hospodaření na M24. Popř. i jiné podpůrné aktivity.

 Děkuji za poskytnuté informace a těším se na další spolupráci s pozdravem M. Konč

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář