Jdi na obsah Jdi na menu
 


Srkačka a něco o ní

Nejprve ji rozebereme jako technický prvek. Na svět přišla asi před čtyřiceti lety a kupodivu její tehdejší základní provedení bylo technicky snad i dokonalejší, než většina dnešních výrobků, které rybářům dnes nabízí trh. Je to prostředek velmi srkacka.jpgdiskutabilní a to jak z pohledu mnohých rybářů, tak i z pohledu zákona. Řešení chytat rybu na holý háček, napadlo patrně partičku nějakých koumáků a základní princip byl dopravit krmnou dávku obilného šrotu na dno tak, aby se po dopadu tato dávka rozptýlila na nevelkou plochu na dně. Ryby, které tento šrot sají, si vlivem savého efektu nasají do tlamy háček, prázdné krmítko je ťukne a následuje rychlý výpad. Ryba se při správně seřízené brzdě sama zasekne. Háček se na prvních výrobcích vázal na chemlon, který se ve vodě rozestřel, vytvořil tak poměrně velkou plochu a malý háček, byla tímto způsobem, schopna nasát i malá plotička. Nutno také podotknout, že v podstatě na srkačku se ani větší ryby nechytají a nejvíce lovenou rybou jsou menší kapři. Větší ryba se chytne spíš výjimečně. V pozdější době rybáři prakticky tento systém deklasovali používáním pletených šňůr, čímž se savý efekt značně zmenšil.

V současné době, jeden z nejdokonalejších systémů, používají maďarští rybáři, kteří srkacka-techno.jpgpoužívají místo šrotu, jenž leží na dně, lisovaný plankton, který ve vodě stoupá a na háčcích jsou kuličky polystyrénu s ochucenou krustou, takzvané technopufy. Tímto systémem lze lovit i ryby jinak těžce ulovitelné jako je tolstolobik. Navíc maďaři nepoužívají spirálové krmítko, které kroutí silon a navíc dávají do systému splávek, který prázdnou srkačku vytáhne k hladině, jakmile se veškerý plankton rozpustí.

Srkačce se kdysi také říkalo samopal, nebo také samosek. A ejhle tu máš čerte kropáč! Tento systém skutečně funguje tak, že zasekávat potřeba není, spíš je potřeba zajistit si řádně prut proti utopení ve vodě při prudkém záběru.

Náš rybářský řád zakazuje použití samoseků, ovšem přesně je nedefinuje. Je dosti těžké něco zakázat a přesně nedefinovat, čeho se to vlastně týká. Když pomineme skutečnost, že srkačka se dvěmi háčky není zrovna ten prostředek, který by ryby nějak šetřil, můžeme tuto technickou pomůcku, kterou používá docela hodně rybářů, považovat  třeba  z pohledu hodně iniciativní rybářské stráže za věc, kterou náš rybářský řád v podstatě nepřipouští?

Co na to vy, běžní rybáři povíte? Jaký je na tuto věc váš názor? Tolerovat? Snažit se toto technické řešení definovat jasně jako zakázané? Já se schválně v tomto článečku nesnažím podsouvat žádný názor a bylo by zajímavé si přečíst názory obou stran.

Vidrma Jiří - hospodář MO Králíky

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

samoseky

(Tomáš, 21. 3. 2016 12:52)

Hezký den,
zabloudil jsem na vaše stránky a nedá mi to napsat. Dle mého skromného názoru jde o relativně nesportovní montáž, protože se ztrácí kouzlo jedinečnosti záseku. Ovšem, když si takto položíme otázku - co je lov na boilies? Ano, dle mého je to úplně to samé. Docela by mne zajímalo jak by dopadlo řešení odebrané povolenky pro porušení ustanovení týkající se samoseků u tak oblíbené disciplíny jako je lov na boilies. Neboť většina boilies montáží je právě na tomto principu postavena. Znám rybáře, kteří na boilies přešli právě z tohoto důvodu - jdu si pro maso a nechci se věnovat prutům. Tak si kempuju a když bzučí brzda tak si holt pro toho oběšeného kapra dojdu. Možná by bylo šikovným řešením zdokonalit srkačku alespoň do únikové podoby aby utržená srkačka nedělala kaprovi piercing na dlouhou dobu jak se o to snaží modernější boilies montáže. Z mého textu je patrné, že nejsem příznivcem ani jedné varianty, však odvážit se aplikovat toto ustanovení bude chtít odvahu rybářské stráže a zároveň podporu svazu. Protože boilisaření je velmi rozmohlé. Prohlásit, že srkačka zakázaná a boilies montáž poovolená mi příjde jako nespravedlnost.

Srkačka

(Vojta - Dolní Újezd, 2. 4. 2014 21:49)

Já osobně, jen za sebe, bych srkačku zakázal. A možná nejen srkačku, ale i chytání na návazce se dvěma háčky. Nejednou jsem viděl, když měla ryba jeden háček v tlamce, a druhý zapíchlý v břiše.