Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rak říční v našem regionu

Rak říční byl v dobách dávných běžným tvorem a byl i často konzumován, jako rakricni.jpgtakové zpestření běžné stravy. V rybářském řádu měl i stanovenou zákonnou lovnou míru, která bývala 13 centimetrů, měl svoji dobu hájení a jeho denní úlovek byl limitován počtem kusů.

Naše organizace byla schopna vysazovat tohoto živočich každoročně do svěřených revírů a nebyl problém každoročně vysadit kolem 500 malých ráčků. Vlivem stále se zhoršujícího životního prostředí byl rak zařazen mezi chráněné živočichy a v podstatě aby bylo vyhověno liteře zákona mohou s ním manipulovat pouze záchranné chovy. Naše organizace tedy vše nechala na zákonodárcích a matce přírodě a  začala pouze výskyt tohoto tvora v našem regionu monitorovat.

Rak říční se není schopen nijak rychle rozmnožovat, jelikož plodnost samičky je tak 30-50 vajíček, podle velikosti samičky. Malým ráčkům hrozí největší nebezpečí v prvním roce života, kdy se převlékají až pětkrát a v období než jim ztvrdne krunýř jsou snadnou kořistí.

V současné době je nám na povodí znám pouze jediný výskyt raka a to na krátkém úseku přítoku kralického potoka od autoservisu po rybníček v areálu pevnosti Hůrka. Jedná se o krátký úsek dlouhý asi pouhých 500 metrů. Monitorování tohoto úseku provedl náš dětský kroužek,  jejichž fotografie uvádíme. Můžeme tedy konstatovat, že stav raka v našem regionu je katastrofický a v dohledné době hrozí úplné vymizení. Příčina tohoto stavu je nám plně známa, je jednoznačná, bohužel ji nejsme schopni nijak zvrátit. Naše zákony platí pouze pro lidi, neplatí pro zvířata. 260px-loutre2.jpgÚbytek raka říčního se datuje přesně od doby, kdy se na našem povodí začala vyskytovat vydra a kdy jsme začali objevovat vyžrané račí krunýře. Za dobu pobytu v našich vodách, dostalo toto chlupaté zvířátko stavy raka tam, kde jsou dnes. Tento predátor nám pouze nějak opomenul navštívit tuto poslední malou lokalitu, kde ryba nežije, jenom poslední raci.

V dnešní době, když se podíváme po celém našem povodí, začínáme teprve plně chápat, proč naši předkové hubili vydry všemi dostupnými prostředky a proč se za vydří ocas vyplácela tučná odměna. Vydra je silně invazní druh predátora, který zničí veškerý život na malých tocích, prakticky na nulu a jestli je některý živočich zákonem chráněný nebo ne, to vydra nerespektuje, vždyť ji jde, na těchto na život chudých vodách jenom, o holé přežití. V rybářských revírech je z pohledu zákona v současné době ryba ničí, takže po nikom nelze vyžadovat žádnou úhradu škody. Něco jiného je ovšem na rybochovných zařízeních, zde nám v současnosti nezbude než náhrady škod, způsobených výskytem predátorů, začít na příslušných místech, do poslední koruny uplatňovat.

Napsal Vidrma Jiří hospodář MO Králíky.

 

 

Náhledy fotografií ze složky Rak říční

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář