Jdi na obsah Jdi na menu
 


Lipan na revíru Morava 25

10. 2. 2014

Tento rybí druh by rozhodně obohatil rybí společenství na této lokalitě, bohužel jeho vysazování se nesetkalo s očekávaným výsledkem a jeho výskyt je limitován následujícími faktory.

images.jpgLipan podhorní  prosperuje nejlépe v místech, kde řeka tvoří dlouhé táhliny, ať už mírně proudné, nebo s tišinami. Úseky vod, kde se obzláště proudné a krátké úseky rychle střídají obzvláště nevyhledává, což je případ revíru Morava 25. Vhodných ůseků není v této lokalitě mnoho i když jsou. Pro přírozený výtěr této ryby je důleležité, aby se ryba mohla vytírat na písčité dno, což je ideální stav a toto prostředí v revíru chybí. Nehledě k tomu, že v období výtěru a inkubace jiker, dochází v dané lokalitě k největším vodním průtokům, čímž dojde, buď ke zničení nebo odplavení jiker, jelikož v daném období dochází k doslovnému přetváření dna toku. Vylíhnutý lipaní plůdek byl  v revíru pozorován i když  jen ve velmi omezeném množství, ačkoliv generační ryba na revíru  byla a to v dobré velikosti i kondici.

Další velmi negativní dopad má na rybu velký výskyt parazita chobotnatky. images.jpgVlivem dlouhého období je zde poměrně chladná voda, což je způsobeno odtávajícím sněhem ve vyšších polohách a tento stav danému parazitu vysloveně vyhovuje. Tento parazit je nebezpečný sice spíše pro rybu menších velikostí. Pokud se stane hostitelem více kusů, vede to k silnému oslabení ryby, Větší jedinci i silnější napadení vesměs ustojí. Valná většina ryb na tomto revíru nebyla chycena sportovními rybáři ale jejích výskyt byl dokladován uhynulými jedinci - napadenými parazity, kdy tyto ryby končily na česlech vodních elektráren.

S lipanem bylo na tomto revíru experimentováno v letech 1993 až 1996 kdy byl vysazován nejprve jako roček pod hotelem Sněžník v množtví 1000 kusů a v následných letech v nižších polohách, kde byl zaznamenám jeho  výskyt. Cílem bylo dojít ke zjištění, může-li tento druh přežívat, případně se i přirozeně reprodukovat v daných přírodních podmínkách.

Po všech zkušenostech s tímto rybím druhem, lze konstatovat náimages1.jpgsledující. Bez soustavného vysazování této ryby není její existence v revíru možná. V omezeném množství se tento rybí druh může dařit udržet, soustavným vysazováním od vrchní hranice udržitelnosti, kterou tvoří vodní elektrárna pana Žaloudka v obci Dolní Morava, přičemž se celkový počet dospělých jedinců, čímž je míněna tříletá ryba, bude pohybovat maximálně v počtu desítek kusů. Jelikož v dané lokalitě bylo experimentováno pouze s rybí násadou jejíž původ byl v povodí Tiché Orlice, bylo by rozhodně zajímavé pokusit se o stejný experiment s rybami z povodí Moravy nebo Jesenické Bělé, kde je lipan  značně přizpůsobivější k životu ve vyšších nadmořských výškách a kde jsou i značně jiné výtěrové podmínky, než třeba v případě obou Orlic.

V minulosti bylo na líhni Vysoký Potok experimentováno s Lipanem bajkalským, tato ryba a následně i její nakřížené potomstvo mělo tendenci v povodí Moravy vystupovat do vysokých poloh a tam se i úspěšně vytírat.

Vypracoval hospodář MO ČRS Králíky Vidrma Jiří.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář