Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pár řádků z historie organizace zde.

19. 9. 2012

Založení rybářské organizace v Králíkách se datuje dle kroniky od roku 1945. Při založení organizace byla pronajata část povodí Tiché Orlice, Heřmanický potok a Lipkovský potok.  

Zákonem o rybářství bylo v roce 1952  předáno zdarma právo rybolovu na všech tekoucích vodách svazu rybářů.

V roce 1963-1964 se spojil rybářský spolek Králíky s rybářským spolkem v Lichkově.

V roce 1975 přecházejí veškeré rybářské spolky na hospodaření v krajském měřítku dle usnesení II.sjezdu ČRS. Náš spolek přechází do východočeského spolku ČRS se sídlem v Hradci Králové.

V roce 1976 byla zahájena regulace Tiché Orlice od Lichkova po most silnic Králíky - Červená Voda v obci Orlice. Délka 8 241m. Touto nešetrnou regulací vznikly nenahraditelné škody na životním prostředí ryb a ostatních vodních živočichů. Na celém tomto povodí Tiché Orlice nám prakticky vymizela celá řada dnes chráněných živočichů jako je např. škeble říční, raka říčního a kamenáče, mihule říční, vranky obecné, mníka jednovousého ...  Dále vznikly velké škody na chráněné rostlinné vegetaci a krajinném rázu povodí Tiché Orlice.

V roce 1986 získala naše organizace do užívání nově zbudovaný rybník - Orlice Tichá 8A „retenční nádrž“ v k.ú. Králíky, o rozloze 6 ha.

 Pokud vlastníte jakékoliv zajímavé informace z historie, či fotografie, prosím dejte nám vědět. Děkujeme.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Poděkování

(Jaromír Švorc-předseda Mysliveckého spolku Jeřáb Králíky, 9. 11. 2016 10:27)

Vážení místní rybáři!
Dovolte mi,abych vám alespoň touto formou poděkoval za zajištění klidu na vámi spravovaném kralickém rybníku dne 5.11.2016 ,kdy jsme na tomto vašem revíru provedli hon na kachny.Byli jsme mile překvapeni ,jak jste nám s naším požadavkem vyšli vstříc.Moc děkujeme a těšíme se na nadlší neformální spolupráci.
Jaromír Švorc předseda Mysliveckého spolku Jeřáb Králíky