Jdi na obsah Jdi na menu
 


Svátek rybářů

17. 4. 2016

Nejvýznamnější den pro rybáře 16. duben - zahájení pstruhařské sezony

Býval to svátek a bývalo i co slavit. Mnoho rybářů si brávalo na tento den dovolenou a ráno úderem šesté už do vody padaly první nástrahy v očekávání, že na ně zaútočí, nádherný potoční pstruh, kterému ještě studená voda mnoho potravy neposkytuje. První ryba se pouštěla, jinak to prostě nešlo, neboť by to mělo za následek celosezónní smůlu. Šikovný rybář skoro vždy nachytal, neboť naše podhorské říčky a potoky potočními pstruhy přímo oplývaly a bohatství ryb v našich vodách nám mohla závidět celá Evropa. Jak to je ale dnes? A má nám vůbec kdo co závidět?

Měli bychom, mít pro zarybnění dobré předpoklady, tedy vzato teoreticky, protože skoro každá dědina má čističku odpadních vod, velké průmyslové otravy taky skoro nehrozí, tak proč vlastně není co slavit? Něco se změnilo a to zásadně. O hezkém pstruhovi potočním si náš rybář může a to nejen 16. dubna nechat jen zdát. V řekách a potocích sice jsou, i když jich je tak sotva setina, než třeba před pěti lety, ovšem většina ryb doroste sotva do osmnácti centimetrů. Takže když si vyjdeme na zahájení pstruhové sezony k vodě, je dnes nejdůležitější dostat se na místa, kde těsně před tím vysadil ryby místní rybářský spolek, a když se zadaří, může nám na naši nástrahu zabrat hezký pstruh duhový nebo siven americký, kterého si místní rybáři odchovali na granulích. Jinde se může chytit pstruh, našemu potomkovi podobný co k nám přicestoval třeba z Itálie a u nás také vyrostl též na granulích, ovšem do naší původní formy má daleko.

Co se nám to tady tak zvrtlo, že stovky kilometrů našich, kdysi chovných potoků a podhorských říček jsou dnes prakticky bez života? Příčina je jednoznačná, je to častý výskyt vydry říční. V minulosti když došlo třeba k otravě ryb na toku, za půl roku to nebylo nikde znát, ryby které migrovaly otrávený úsek zarybnily. Dnes ovšem nemá co migrovat. U určitých druhů ryb stačil pro dobré zarybnění revíru i samovýtěr na toku, dnes se ovšem nemá co třít, jelikož na toku žádná generační ryba není a na mnohých revírech už některé rybí druhy zmizely úplně. Naši předkové nebyli žádní pitomci, když vydru říční vyhubili téměř na nulu a to měli k dispozici mnohde neregulované úseky řek se spoustou slepých ramen, což vlastně byly obrovské přírodní líhně. vydra-ricni-2.jpgNašim předkům bylo jednoznačně jasné, že pokud chtějí mít ve vodách ryby, tak to spolu s vydrou rozhodně nejde. Je to invazní druh bez jakéhokoliv nepřítele. V současné době nemá jeho výskyt v naší přírodě jakékoliv opodstatnění, působí jako bezmezný škůdce. Zlatě bylo, když jsme měli jenom ty prokleté otravy. Divím se, jako normální člověk jak je možné dopustit aby nám někdo, nebo něco mohlo takto ničit přírodu, kdy škody překračují miliony. Mizí očividně jedna forma života za druhou a nikdo za to není potrestán. Když nám někdo způsobí otravu, kde zahubí pár ryb, hned se mu snesou na hlavu pokuty. Když nám někdo vysazováním vydry říční ničí stovky kilometrů toků, které jsou pak dlouhodobě bez života, neděje se nic. Začneme asi, mi rybáři, slavit šestnáctý duben jako svátek pitomců, co do našich vod vrátily beztrestně vydru říční.    

Vidrma Jiří hospodář MO Králíky.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

svátek

(M. Konč, 18. 4. 2016 9:30)

Je to přesně tak, ještě bych přidal predaci Volavky popelavé (3x sem byl již letos u řeky a 3x ji při lovu vyplašil). Další chráněný živočišný druh, který vedle Kormorána velkého, Čápa černého a zmiňované Vydry drancuje naše vody. Takže výsledek této rovnice je jasný, nulové počty původních rybích obsádek v celých tocích našich nádherných řek.
Na zahájení v úseku Tiché Orlice, kde jsem 25 let předtím vždy ryby chytil, jsem o rybu vůbec nezavadil. Znechuceně po 2 hodinách lovu pak odešel raději do tlačenice na rybník, na čerstvě vysazené kapry.
Velice Vám děkujeme naši vážení zákonodárci a i Vám vážení pseudo-ochranáři.

Re: svátek

(M. Konč, 5. 5. 2016 8:04)

Objevil sem stránky celého projektu návratu vyder do ČR.
http://www.alkawildlife.eu/page.php?mx=55_projekty/aktualni&ax=156_realizace-vybranych-opatreni-programu-pece-pro-vydru-ricni-v-cr&lx=cz&ft=&us=

Aktuální projekt v letech 2015-2016 má za cíl zmapovat problematiku výskytu vyder, životaschopnost, úhyn, i střet ekonomických zájmů rybářství, žel prozatím stále zřejmě ne na našich tekoucích vodách.

Re: Re: svátek

(rybář, 23. 6. 2016 21:10)

Bohužel to nekončí jen vydrou.EU se nám snaží sem vysadit i nelegální uprchlíky!