Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sumec velký - Silurus glanis na králickém rybníku

20. 7. 2014

Ten kdo neváhá a i v těchto parných dnech, navštíví králický rybník, nebude litovat. Dle kontrol RS, i přes zmiňované velice teplé počasí, je ryba stále aktivní. Chytá se jak bílá ryba, tak především kapři. V minulých dnech byli chyceni kapři okolo 55cm, amuři cca 60cm a dnes ráno byl uloven panem Josefem Cachem sumec "velký", který měřil 81cm a vážil 10,2kg.

snc00370.jpg

Sumec velký představuje v našich vodách vrcholového predátora dorůstajícího rozměrů, díky kterým nemá v dospělosti kromě člověka žádného přirozeného nepřítele. Je to ryba nížinných vod, zejména mu vyhovují hluboké řeky s měkkým dnem a četnými úkryty. Svědčí mu i rozlehlé stojaté vody.
      Splést si sumce s jinými druhy našich ryb je prakticky nemožné. Jen v menších velikostech hrozí záměna se sumečkem americkým, který ale má na hřbetě kromě hřbetní ploutve ještě tukovou ploutvičku a má 4 páry vousků, což je o jeden víc, než se dá napočítat u sumce velkého.
      Sumec velký je jednou z mála našich ryb, která postrádá šupiny. Tělo je dlouhé s mohutnou přední částí a ze stran zploštělou zadní polovinou těla, jejíž plocha je směrem dolů nastavena řitní ploutví, která se táhne v celé její délce. Naproti tomu hřbetní ploutev je nepatrná ploutvička bez velkého významu pro pohyb nebo stabilitu sumcova těla.
      Imponující je sumcova tlama. Mohutné čelistní oblouky pokryté jemným ozubením někdy označovaným jako „kartáče“ uzavírají prostornou ústní dutinu. Prudkým pohybem spodní čelisti dokáže sumec potravu do své prostorné tlamy doslova nasát.
      V našich vodách je sumec původním druhem významným jak pro komerční tak pro sportovní rybolov. Vyskytuje se ve všech velkých nížinných revírech a je i pravidelně vysazován. Při svém postavení našeho největšího dravce ale nikdy nebude tak hojný, aby se stal běžným úlovkem všech sportovních rybářů.
      Atraktivita tohoto velkého dravce byla zřejmě důvodem pro jeho vysazení v některých zemích západní Evropy. Populace na území Francie, Itálie a Španělska jsou nepůvodní, ale výborně prospívají a už dávno se staly objektem zájmu sumcařů z celého kontinentu.Převzato z atlasu ryb serveru mrk.cz

 

Náhledy fotografií ze složky Králický rybník - 451089