Jdi na obsah Jdi na menu
 


INFORMACE DO NOVÉHO ROKU

22. 12. 2023
  • Sjednocení lovu přívlačí a muškaření ve pstruhových revírech - rybáři tak mohou obě metody lovu využívat až do 30. 11. V případě přívlače však platí, že od 1. 9. je možné vláčet pouze s jedním jednoháčkem. Zpřísnění zůstává v rukou uživatele rybářského revíru prostřednictvím bližších podmínek výkonu rybářského práva, těmi může být přívlač na podzim omezena či nadále zakázána. Je proto důležité prostudovat platný Rybářský řád.

 

  • Dochází ke sjednocení termínů muškaření a lov na umělou mušku. Nadále bude používán pouze pojem muškaření.

 

  • Lov hlubinnou přívlačí bude nově možný pouze prostřednictvím plavidla poháněného lidskou silou.

 

  • Amur bílý se nově dostává na seznam tzv. ušlechtilých (vybraných druhů) ryb, jejichž úlovek je v mimopstruhovém rybářském revíru legislativně omezen na 2 ks denně.

 

  • Do denních limitů počtu kusů a hmotnosti přisvojených ryb se nově nezahrnují karas stříbřitý, hlaváčovití (Gobiidae), sumečci (Ictaluridae) a invazní nepůvodní druhy na unijním seznamu. Nově si tedy rybář může od vody odnést neomezené množství například karasů stříbřitých. Nadále platí zákonné ustanovení, že invazní druhy na unijním seznamu zejména střevlička východní, sumeček černý, slunečnice pestrá a hlavačkovec Glenův nesmí být po ulovení vráceny zpět a nesmí být použity jako nástražní rybka.

 

  • Změna v zapisování úlovků dalších druhů ryb – i nadále platí, že tzv. ušlechtilé ryby (kapra, štiky, candáta, bolena, sumce, ryb lososovitých a nově i amura) musíte zapsat bezprostředně po jejich ulovení včetně jejich délky a hmotnosti. Nově pak v případě přisvojení ostatních druhů ryb zapisuje rybář bezprostředně po ulovení pouze druh ryby, po skončení nebo přerušení lovu před odchodem od vody pak počet kusů a celkovou hmotnost.

 

  • Rybářské lístky se od 1.1.2024 vydávají pouze na dobu 10 let, dobu neurčitou a 30 dní. Ruší se výdej jedno a tříletých RL,  již vydané rybářské lístky zůstávají v platnosti.

 

  • Od 1.1.2024 2024 nebudou na revírech Republikové rady ČRS (ÚN Orlík, ÚN Trnávka, VK Račice a Morava 24) platit územní povolenky žádného ÚS ČRS, bude zde možné lovit jen na celorepublikové, celosvazové a místní povolenky.

 

  • Celosvazově byl spuštěn informační systém RIS, který představuje, či bude představovat průlom jak ve výdeji povinností a povolenek, tak především v informovanosti členské základny. V prvním čtvrtletí by měla být spuštěna i mobilní aplikace, přes kterou se budete moci připojit nejenom ke kartě člena. Do budoucna se počítá například s možností hledat revíry (včetně jejich zarybnění), zobrazovat konkrétní bližší podmínky, které na nich platí, zaznamenávat průběh lovu a dělat si k němu poznámky nebo například komunikovat napřímo se svou místní organizací.