Jdi na obsah Jdi na menu
 


Fotopast na Hedeči

20. 12. 2013

Před několika týdny byla na našem rybochovném zařízení nainstalována fotopast. Níže máte první fotografie, které zařízení vyfotilo. Mezi prvními návštěvníky můžete vidět kočku, kunu, či lišku.

Co je fotopast

Fotopast je speciální digitální fotoaparát, jehož spoušť se aktivuje tím, že se v jeho okolí něco nebo někdo pohybuje. Díky tomu budete moci sledovat pohyb lesní zvěře či chránit svůj majetek. Fotopasti mohou hlídat například i to, kdo zakládá černou skládku na obecním pozemku – toto řešení je levnější než složité kamerové systémy. Všechny moderní fotopasti fotografují ve dne barevně, v noci černobíle podle použitého typu osvitu. Každá fotopast navíc dokáže natáčet krátké videosekvence, některé i ve formátu HD( video s vysokým rozlišením).
Jak poznáte kvalitní fotopast?

  • musí rychle reagovat na pohyb tepelné stopy zvěře nebo lidí, která aktivuje pohybové čidlo (PIR). Tím se spustí vlastní expozice snímku.
  • mezi nejdůležitější parametry fotopastí patří prodleva mezi aktivací pohybového čidla a samotnou expozicí. Právě tento faktor u nových výrobků vždy testujeme, abychom si byli jistí, že přístroje v naší nabídce reagují dostatečně rychle. PIR čidla se svým provedením liší a rozdílný je proto i dosah a šíře záběru.
  • Důležité je rovněž provedení objektivu, jeho světelnost, kvalita použité optiky a šíře záběru
  • fotopast dokáže bez problémů snímat i v noci, pokud je vybavená kvalitní osvětlovací jednotkou
  • naši zákazníci si oblíbili osvit v infračerveném pásmu (IR), který je velmi nenápadný (vlnová délka 850 nm) nebo i zcela neviditelný (vlnová délka 940nm). Snímky pořízené v tomto světle jsou černobílé. U snímacího senzoru přístrojů s infračerveným přisvětlením pro noční záběry musí být pro pořizování denních snímků opticky nebo elektronicky utlumena jejich citlivost na tuto složku světla; rozlišení senzorů se pohybuje od 3 MP výše.
  • pro barevné noční záběry lze nabídnout přístroje s bílým bleskem, který je však při pořizování snímku patrný.
  • většina fotopastí má senzory s rozlišením 5 MP, které jsou posléze interpolovány na vyšší hodnoty. Rozlišení 5MP je zcela dostačující.
  • jako úložiště nasnímaných záběrů slouží klasické paměťové SD karty
  • k napájení fotopastí se používají alkalické nebo nejlépe lithiové baterie. Alternativně lze fotopast doplnit externím napájením Použití akumulátorů může být zejména v zimě problematické, a proto je nedoporučujemefotopast.jpg

 

 

 

 

 

 

Náhledy fotografií ze složky Fotopast

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář