Jdi na obsah Jdi na menu
 


Do králického rybníka bylo vysazeno 100000 ks mníka a 50000 ks marény

17. 3. 2018

Do králického rybníka, revír 451089 Orlice Tichá 8A, bylo ve čtvrtek vysazeno 100000 ks plůdku mníka a 50000 ks marény. Je to tak po loňském zarybnění, bílou rybou v množství 1 tuny, další život do zrekonstruovaného rybníka. Jakmile budou zahájeny jarní výlovy, budeme se ihned snažit zajistit kapra v množství cca 4 tuny.

dsc00052.jpg

Mník jednovousý  je v celosvětovém měřítku unikátním druhem ryby. Donedávna byl řazen mezi treskovité ryby, ale v poslední době, kdy se stávající systém ryb mnik_jednovousy.jpgsoustavně překopává pod tlakem výsledků genetických analýz, byla zavedena samostatná čeleď mníkovití. Mník je jediným jejím sladkovodním zástupcem. Nejaktivnější bývá časně z jara a v pozdním podzimu, kdy teploty klesají k 10°C. Jedná se o dravce. V tomto ohledu jde o rybu, jejíž hltavost je příslovečná a málokterý rybí druh ji předčí. Dříve jsme jej vysazovali do říček a potoků, bohužel se nikdy nepodařilo odlovit větší rybu. Doufejme, že v rybníku se mu bude dařit lépe.

Síh maréna. Síhové tvoří samostatnou podčeleď lososovitých ryb. Vzhledově maréna připomíná velké jedince bílé ryby – proporcemi těla odpovídá zhruba podoustvi. Tuková ploutvička, viditelné řádkování šupin na bocích a tvar úst ale sihi_marena.jpgpřipomínají spíše lipana než kaprovité ryby a pokud nahlédnete do břišní dutiny, na první pohled poznáte, že se o kaprovitou rybu nejedná ani omylem. Při sportovním rybolovu není maréna díky relativně krátkému věku a obtížné ulovitelnosti druhem, u něhož by bylo nutné a žádoucí důsledně uplatňovat filozofii „chyť a pusť“. Je velmi ceněnou rybou s mimořádně kvalitním masem a v některých chladnějších a čistších rybnících může tvořit podstatnou část jejich obsádky. Obvyklé techniky lovu jsou plavaná a položená.

dsc00053.jpg

Kolují fámy,že je revír hájený do poloviny června. Vězte, že tomu tak opravdu není a lovit můžete hned jak roztaje led, který prozatím pokrývá takřka celou hladinu. 

Petrův zdar! 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář